Saturday, February 9, 2008

Αναδημοσίευση: Μεγάλες φυσιογνωμίες: Herbert George Wells

Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα χάρισμα να βλέπουν πέρα από την εποχή τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Χέρμπερτ Τζωρτζ Ουέλς. Πρόκειται γα τον γνωστό συγγραφέα του "Μεγάλου Αδερφού" και της "Φάρμας των Ζώων".

Διάβασα πριν από αρκετό καιρό ένα άρθρο του Ι. Γιανναράκη στο ένθετο Ανάπτυξη του Βήματος, όπου αναφερόταν στο Διαδίκτυο και τα 70ά γενέθλιά του. Δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για μια προφητική σκέψη του Ουέλς, που ουσιαστικά αναφέρεται σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε internet. Αυτή η σκέψη όμως έγινε κατά την δεκαετία του 1930! Σχεδόν τρομακτική η ομοιότητα αυτού που περιγράφει ο Ουέλς, με την σημερινή πραγματικότητα του Διαδυκτύου.
Ακολουθεί το άρθρο:

Διαδίκτυο ετών 70

Όχι, δεν έχωσε την ουρά του ο δαίμονας του τυπογραφείου. Αντίθετα με ό,τι νομίζαμε, αυτό που αναγνωρίζουμε σήμερα ως Διαδίκτυο δεν γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάπου ανάμεσα στη δεκαετία του '60 και στη δεκαετία του '70, αλλά μερικές δεκαετίες πιο πριν, και συγκεκριμένα το 1937 στην Αγγλία. Πνευματικός του πατέρας ήταν ένας πολυτάλαντος δάσκαλος, δραστήριος σοσιαλιστής και ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς. Ο Γουέλς πρώτος συνέλαβε την εικόνα αυτού που σήμερα είναι το Internet και την παρουσίασε όχι ως μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ως ένα - διορατικό - άρθρο στην «Εγκυκλοπαίδεια». Το άρθρο είχε τον τίτλο «Ο Παγκόσμιος Εγκέφαλος: η ιδέα μιας μόνιμης παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας», που αποτελούσε και τη ρηξικέλευθη πρότασή του: να δημιουργηθεί ένα δίκτυο της ανθρώπινης γνώσης στο οποίο όλοι θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μέσα από μία οθόνη, στην απέραντη βιβλιοθήκη που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα της ανθρώπινης διάνοιας. Οι ουσιώδεις διαφορές της μόνιμης παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας του Γουέλς με το σημερινό Διαδίκτυο έγκεινται στον τύπο της οθόνης στη χρησιμοποίηση σήμερα ψηφιακών μεθόδων αναπαραγωγής έναντι των αναλογικών του Μεσοπολέμου και στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων αντί του κλασικού ταχυδρομείου.

Με τα ίδια τα λόγια τού Γουέλς: «Δεν υπάρχει πρακτικό εμπόδιο για τη δημιουργία ενός εύχρηστου καταλόγου όλης της ανθρώπινης γνώσης, των επιτευγμάτων, των εικόνων και των ιδεών· την κατασκευή, με άλλα λόγια, μιας πλανητικής μνήμης για όλη την ανθρωπότητα. Ισως μάλιστα να μην είναι απλός κατάλογος αλλά το ίδιο πράγμα σε μια άλλη μορφή, που θα μπορεί να προσπελαστεί από οποιοδήποτε σημείο της Γης. Κάτι τέτοιο θα είναι γεγονός τρομακτικής σημασίας, μπορεί να προδιαγράψει μια πραγματική διανοητική ενοποίηση όλης της φυλής μας. Ολη η ανθρώπινη μνήμη θα είναι διαθέσιμη σε συντομότατο χρόνο σε κάθε ξεχωριστό άτομο. Και το πιο σημαντικό από όλα: ένα τέτοιο αρχείο δεν κινδυνεύει από καμία καταστροφή. Θωρακίζεται απόλυτα, καθώς πρόκειται να υπάρξουν ακριβή αντίγραφα στο Περού, στην Κίνα, στην Ισλανδία, στην Κεντρική Αφρική ή και πουθενά συγκεκριμένα. Θα συγκεντρώνει την οργάνωση του εγκεφάλου ενός ανώτερου θηλαστικού με την αποκεντρωμένη ζωτικότητα της αμοιβάδας... Ο τρόπος σύνθεσης και διάχυσης της γνώσης στον σημερινό κόσμο είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικός. Οι διορατικοί στοχαστές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το πιο ελπιδοφόρο μονοπάτι για τη διανοητική μας εξέλιξη οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συλλογικού οργάνου για τη συλλογή, την ταξινόμηση, τη σύνοψη και τη διάχυση της γνώσης, παρά στην περαιτέρω προσπάθεια βελτίωσης του υφισταμένου συντηρητικού πανεπιστημιακού συστήματος».

Σήμερα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως αυτό που συμβαίνει στο Internet είναι ακριβώς αυτό που είχε περιγράψει πριν από 70 χρόνια ο Γουέλς. Το Internet εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από το ισχυρότερο επικοινωνιακό μέσο που ανακάλυψε ποτέ η ανθρωπότητα. Μόνο μέσα στο 2006 η ποσότητα των ψηφιακών πληροφοριών που διακινήθηκαν σε ψηφιακή μορφή ξεπέρασε κατά τρία εκατομμύρια φορές τα βιβλία που έχουν τυπωθεί σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας!

Αυτό που τότε έμοιαζε μαγικό και αδύνατο, είναι η σημερινή πραγματικότητα του ιντερνετικά συνδεδεμένου πλανήτη και είναι όντως ένα γεγονός τρομακτικής σημασίας, όπως προέβλεπε ο Γουέλς.

Πηγή: Το Βήμα

No comments: